Afbouw salderingsregeling

Minster Wiebes heeft afgelopen week aan de Tweede kamer gemeld op welke wijze de salderingsregeling wordt afgebouwd. Uit de voorgenomen wetswijziging blijkt dat vanaf 2023 zonnepaneeleigenaren nog steeds een groot gedeelte van de opgewekte zonnestroom kunnen salderen, maar niet meer voor 100%.

Subsidiëring zonnepanelen
Voor particuliere aanschaf van zonnepanelen zijn geen landelijke subsidies beschikbaar. Wel is de BTW op de investering terug te vragen, wat resulteert in een financieel voordeel van ca 21%. Een manier waarop de aanschaf van zonnepanelen landelijk wordt gestimuleerd is de zogenoemde salderingsregeling. Door deze regeling kunnen particulieren met zonnepanelen hun elektriciteitsrekening fors omlaag brengen.

Eind 2019 Maakte minister Wiebes bekend dat de huidige salderingsregeling resulteert in overstimulering en kondigde aan vanaf 2023 de huidige regeling langzaam af te bouwen.

Wat is salderen?
Salderen betekent dat de stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt en niet direct wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan de energieleverancier. De stroom die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd wordt met de salderingsregeling weggestreept tegen de stroom die van het net wordt afgenomen. Dit is gunstig, want voor de geleverde stroom wordt hetzelfde tarief berekend als wat aan het energiebedrijf wordt betaald voor de stroom die wordt afgenomen (zo’n 22,5 cent per kWh).

Salderingsregeling in 2023
Met ingang van 2023 mag nog maar 91% van de elektriciteit die wordt teruggeleverd in mindering gebracht worden op de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag, maar daalt minder snel dan verwacht. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9 %. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28 % tot  0%.

Voor het deel van de stroom die zelf wordt opgewekt en niet meer gesaldeerd mag worden, ontvangen zonnepaneeleigenaren een terugleververgoeding van de leverancier. Minister Wiebes wil die vergoeding vanaf 2023 wettelijk vaststellen op minimaal 80 % van het leveringstarief (exclusief belastingen), zodat consumenten beter zijn beschermd. De vergoeding is nu nog gesteld op 70% van het leveringstarief (exclusief belastingen).

Terugverdientijd wijzigt 
Huishoudens die al zonnepanelen hebben, zullen volgens het kabinet deze binnen 7 jaar kunnen terugverdienen. Particulieren die na 2023 panelen aanschaffen, kunnen deze panelen volgens het kabinet in maximaal 9 jaar terugverdienen.

Aanschaf Zonnepanelen in 2020
Particulieren die in 2020 zonnepanelen aanschaffen kunnen over 2020, 2021 en 2022 nog van de huidige regeling gebruikmaken en 100% salderen.
Milieucentraal heeft twee berekeningen gemaakt van de rendementen wanneer een set van 10 panelen in 2020 en 2023 wordt aangeschaft.