De exacte vormgeving van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) wordt op 5 oktober 2020 bekendgemaakt. Dit is zojuist bekend geworden in een antwoord van Minister Hoekstra van Financiën op vragen over de Miljoenennota 2021.
De doelstelling van deze nieuwe regeling is het stimuleren en naar voren halen van investeringen van bedrijven tijdens de economische crisis, zodat de investeringen zoveel mogelijk op peil blijven. Bedrijven kunnen via de Bik een korting krijgen op de loonheffing als ze een investering doen, zoals de aankoop van een nieuwe machine.
Het kabinet heeft € 2 miljard als BIK-budget opgenomen voor de jaren 2021 en 2022. Op basis van dit budget wordt het kortingspercentage afgestemd, aldus de minister.
Per ongeluk
Duurzame investeringen zijn gelukkig niet uitgesloten voor de BIK-regeling. Dit was volgens de minister per ongeluk zo vermeld in een bijlage bij de Miljoenennota.
In principe kan een duurzame investering dus voor zowel Energie-investeringsaftrek (EIA) of Milieu-investeringaftrek (MIA) als de BIK in aanmerking komen.