Dit hebben minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en politica Mirjam Sterk maandag bekend gemaakt.
Het geld is beschikbaar voor scholing, duurzame inzetbaarheid en tweeduizend extra leerwerkplekken voor jongeren. 20 miljoen euro van het bedrag wordt betaald door de overheid, het overige geld is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de levensmiddelenindustrie.
Veel medewerkers uit deze sector gaan op korte termijn met pensioen. Hierdoor is er tot en met 2018 behoefte aan duizenden extra werknemers. Sectoren
Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in de diverse bedrijfstakken. De sectoren moeten voor een banenplan minimaal eenzelfde bedrag op tafel leggen als het kabinet. Over de banenplannen waren eerder afspraken gemaakt met vakbonden en werkgevers in het sociaal akkoord. Tot dusver zijn er 102 plannen ingediend om mensen aan de slag te krijgen of hun werk te laten behouden, waarvan er 61 zijn goedgekeurd. Het gaat daarbij om 335 miljoen euro. Volgens Asscher zullen de goedgekeurde plannen meer dan 300.000 mensen helpen hun positie op de arbeidsmarkt te behouden of te verbeteren. Aan de plannen die nu worden uitgevoerd nemen 35.000 mensen deel, van wie meer dan 6.500 jongeren met een leerwerkplek die er anders naar verwachting niet zou zijn, schrijft Asscher.
Half november werd bekend dat er 20 miljoen euro voor het banenplan voor het openbaar vervoer beschikbaar wordt gesteld