Financiële Wijsheid: Voorbij de Invloed van Finfluencers

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen laat zien dat de overheid het serieus meent met financiële educatie in het MBO. Met de FEMBO-regeling gooit de overheid er dit jaar maar liefst € 18,7 miljoen tegenaan – dat is een flink bedrag extra vergeleken met de € 8,6 miljoen van vorig jaar. Het doel? Jongeren wijzer maken over geldzaken. Erg belangrijk, want door slim om te gaan met geld, sta je een stuk steviger in je schoenen.

Maar er is meer aan de hand in de wereld van geld en jongeren. Ooit gehoord van finfluencers? Dat zijn online persoonlijkheden die jongeren via social media bestoken met ‘gouden’ geldtips. Hun advies klinkt vaak aantrekkelijk, maar het einddoel is meestal niet jouw financiële welzijn, maar hun eigen portemonnee of die van hun sponsors. En dat kan tricky zijn voor jongeren die nog leren hoe ze met geld om moeten gaan.

Daarom is dat extra budget voor financiële educatie zo belangrijk. Het gaat niet alleen om het leren van de basics in de klas. Het gaat er ook om dat jongeren leren kritisch te kijken naar waar hun info vandaan komt, inclusief die glimmende adviezen van finfluencers. Stel je voor: lessen waar je niet alleen leert budgetteren, maar ook hoe je door de bomen het bos ziet in de online geldjungle.

Scholen kunnen deze kans pakken om samen te werken met de juiste mensen in de financiële wereld, de echte experts die weten waar ze het over hebben. Zo kunnen jongeren uitgerust worden met de skills om zelf de zin van de onzin te scheiden als ze online zijn.

Dus ja, de subsidieregeling van Minister Schouten is goed nieuws, maar het echte succes zit hem in hoe breed en diep we deze kans grijpen om jongeren écht financieel slim te maken. En dat gaat verder dan de klaslokaaldeuren. Het is een strijd op twee fronten: de solide basis van financiën leren én leren om kritisch te zijn op wat je online tegenkomt. Zo bouwen we aan een financieel wijze toekomst voor onze jongeren.