Haalbaarheidsstudie voortaan in de meeste gevallen verplicht bij aanvraag SDE+

Default Image

Vanaf 1 april 2014 is de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) weer geopend voor aanvragen. Dit jaar wordt het voor de meeste aanvragers verplicht, een haalbaarheidsstudie als bijlage mee te sturen. Op die manier krijgen realistische projecten meer kans op subsidie. Eerder al werd een technische verbouwing verplicht gesteld voor producenten van hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas en hernieuwbare warmte.

De overheid verstrekt de toegekende subsidie aan producenten pas op het moment, dat de installatie is gerealiseerd en ook daadwerkelijk productie levert. Het beschikbaar gestelde budget, in totaal € 3,5 miljoen voor 2014, wordt gereserveerd, zolang er nog geen productie heeft plaatsgevonden. Mocht het project niet worden gerealiseerd, wordt het budget ook niet gebruikt.

Om dit te voorkomen, is daarom voortaan een haalbaarheidsstudie vereist, vanaf een vermogen van 0,5 MW, 500 kWp of 50 Nm³/uur. In deze studie moeten in elk geval een exploitatieberekening en een onderbouwing van het eigen vermogen en de financiering bevatten. Projecten, die over minder dan 20% eigen vermogen beschikken, moeten tevens een intentieverklaring van een financier kunnen overleggen. In deze verklaring moet worden vermeld, dat de financier bereid is om het project te financieren, in geval van een positieve SDE+ beschikking. Bij projecten voor de productie van duurzame warmte is ook een onderbouwing van de warmteafzet met zicht op afnemers vereist.