Nederland krijgt een nieuw financieel vehikel, genaamd Invest-NL waarmee investeringen gestimuleerd op terreinen ”waar Nederland nu kansen laat liggen”. Dijsselbloem presenteerde het plan vanmorgen met de ministers Kamp (Economische Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel). Invest-NL moet dit jaar nog een kantoor openen in Amsterdam en op 1 januari 2018 volledig operationeel zijn. Er komen enkele honderden mensen te werken.
Ondernemers kunnen, naar verwachting vanaf begin 2018 bij investeringsbank Invest-NL terecht voor bijvoorbeeld kapitaal of garanties. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil het geld gebruiken voor projectontwikkeling zodat projecten van de grond komen. Daarnaast wordt de bank opgericht voor bedrijfsfinanciering voor startende, doorgroeiende en innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar risicodragend kapitaal, zegt Dijsselbloem in een toelichting.
Hefboom
De 2,5 miljard euro wordt door het Rijk geleend op de kapitaalmarkt. Daardoor loopt de staatsschuld wel op, maar heeft het geen effect op het begrotingstekort. In vijf stappen van 500 miljoen euro per jaar moet het fonds in 2022 zijn volledige omvang krijgen.
De investeringen kunnen worden gezien als het verstrekken van durfkapitaal, het zijn geen overheidsgaranties. De overheid kan winst maken, maar als een project waarin wordt geïnvesteerd faalt, is het verlies ook voor rekening van het Rijk.
Uiteindelijk moeten banken en pensioenfondsen worden verleid om projecten mee te financieren. Op die manier hoopt het kabinet dat er een hefboomwerking ontstaat zodat er in totaal voor 12,5 miljard euro wordt verstrekt. De plannen voor de bank moeten nog worden voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer.
Aanjagen
De investeringsbank moet de economische groei aanjagen. Toen Nederland net uit de financiële crisis kwam, werd het herstel vooral gedragen door de export. Daarna werden de consumptie en investeringen de dragende krachten.
De economie trekt dit jaar verder aan, verwachten De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB). Het kabinet hoopt deze trend vast te houden en met de investeringsbank verder te versterken.
“Kleine bedrijven hebben moeite met het ophalen van risicodragend kapitaal. Er zijn wel mogelijkheden, maar die sluiten vaak niet goed aan”, zegt Dijsselbloem. Ook missen Nederlandse ondernemers volgens de bewindsman vaak de kans op Europese stimuleringsfondsen rond bedrijfsinvesteringen en -financieringen.
“Nederlandse exportbedrijven vissen vaak achter het net omdat buitenlandse concurrenten wel worden geholpen door een nationale investeringsbank”, aldus Dijsselbloem.
Samenwerken
Invest-NL gaat daarnaast in binnen- en buitenland grote maatschappelijke projecten ontwikkelen en eventueel meebetalen in samenwerking met de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en kredietverzekeraar Atradius.
De oprichting van Invest-NL werd vrijdag naast Dijsselbloem bekendgemaakt door de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).
Bron: Nu.nl