De Nederlandse overheid neemt in 2024 significante stappen om duurzaam wonen te bevorderen. Met een aanzienlijke verhoging van het budget voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) tot 600 miljoen euro, komen er belangrijke wijzigingen die huiseigenaren moeten kennen. Hier is een uitgebreid overzicht van de vijf belangrijkste wijzigingen:
Warmtepompen
Vanaf 2024 is het voor subsidie noodzakelijk dat warmtepompen minstens energielabel A++ hebben. Dit label weerspiegelt de energie-efficiëntie van het apparaat. Warmtepompen met een A+++ label komen in aanmerking voor een extra bonus van 225 euro. Afhankelijk van het type en energielabel van de warmtepomp, variëren de subsidies. Zo kan men voor een hybride warmtepomp op buitenlucht tussen de 1950 en 3000 euro krijgen, terwijl een volledige lucht/water-warmtepomp kan rekenen op 1950 tot 3750 euro. Voor een bodemwarmtepomp beginnen de subsidies bij 3750 euro, oplopend tot 5100 euro.
Huiseigenaren die in 2023 een warmtepomp hebben gekocht die niet voldoet aan de nieuwe standaarden, kunnen nog steeds subsidie aanvragen als deze in 2024 wordt geïnstalleerd.
Speciale aandacht voor monumentale woningen
Om het historische karakter van monumenten te behouden, worden de eisen voor isolatie en glasisolatie versoepeld. Dit maakt het voor eigenaren van monumenten gemakkelijker om subsidie te verkrijgen voor duurzame aanpassingen.
Voor glasisolatie is de minimale vereiste oppervlakte verlaagd van 8 naar 3 vierkante meter. Ook mogen eigenaren kiezen voor voor- of achterzetbeglazing, wat vooral handig is bij speciale raamsoorten zoals glas-in-lood.
Duurzaam isolatiemateriaal
Om het gebruik van biobased isolatiematerialen te bevorderen, biedt de overheid een extra subsidie per vierkante meter. Dit is vooral belangrijk voor gevelisolatie, waarbij het bedrag kan oplopen tot 6 euro per vierkante meter.
Aanpassing van Subsidies voor Zonneboilers
Verlaagde subsidiebedragen zonneboiler
De subsidie voor grotere zonneboilers wordt vanaf 2024 verlaagd. Dit is een reactie op de efficiëntie van deze systemen en een poging om over-subsidiëring te voorkomen. De nieuwe subsidiebedragen zijn gebaseerd op de grootte van de zonneboiler.
Verhoogde subsidie aansluiting warmtenet
Voor huishoudens die kunnen aansluiten op een warmtenet, wordt de subsidie verhoogd van 3350 naar 3775 euro. Dit moet de overstap op duurzamere energiebronnen aantrekkelijker maken.
Deze veranderingen weerspiegelen de toewijding van de Nederlandse overheid aan duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het biedt huiseigenaren nieuwe mogelijkheden en stimulansen om hun woningen energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken, in lijn met de bredere doelstellingen voor een duurzamere toekomst.