Meer dan de helft van alle energie die in Nederland wordt verbruikt is voor de warmtevoorziening. De komende jaren worden zowel Nederlandse bedrijven als huishoudens door het kabinet gestimuleerd, minder gebruik te maken van verwarming door gas. Er moet meer gebruik worden gemaakt van verwarming door duurzame warmte en restwarmte. Op die manier kan energie worden gespaard en kan de CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Dit heeft minister Kamp (Economische Zaken) in een kamerbrief laten weten.
Om de verdere ontwikkeling van duurzame vormen van warmtelevering te bevorderen, gaat het kabinet de wet- en regelgeving voor warmtelevering hervormen. Zo wordt gewerkt aan een nieuw marktmodel voor onder andere warmtenetten, zodat de markt voor duurzame warmte meer gaat lijken op de markten voor elektriciteit en gas. Dit draagt bij aan de leveringszekerheid en zorgt voor een toekomstbestendige warmtevoorziening.
Daarnaast wil de overheid de komende periode meer ondersteuning gaan bieden bij de ontwikkeling van warmteprojecten. Om industriële partijen de kans te bieden, hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen, is in de onlangs opengestelde SDE+ regeling een nieuwe categorie opengesteld voor stoomproductie met biomassa (houtpallets).