Voor het verbeteren van de leefbaarheid in Oost-Nederland stelt het kabinet zo’n 50 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties kunnen tot 1 september 2018 plannen indienen om voor het geld in aanmerking te komen.
Voorstellen die aan de randvoorwaarden van het afwegingskader voldoen, komen in aanmerking om – in samenwerking – uitgewerkt te worden tot een Regio Deal. Een Regio Deal is een partnerschap tussen Rijk en regio om gezamenlijk de regionale opgave aan te pakken. Doordat er middelen beschikbaar gesteld zijn in de Regio Envelop, kan een financiële bijdrage onderdeel zijn van dit partnerschap. Naast geld bieden Regio Deals de mogelijkheid om bijvoorbeeld belemmeringen in regelgeving en beleid weg te nemen, nieuwe netwerken te vormen of kennis te bundelen en delen. Ook andere praktische ondersteuning van het Rijk (bijvoorbeeld om andere investeringsmiddelen te verwerven) is mogelijk.
De middelen die voor Regio Deals vanuit de Regio Envelop beschikbaar zijn, zijn bedoeld als een katalysator, waardoor regionale partijen een structurele en bestendige aanpak op kunnen zetten.
Om te komen tot Regio Deals is nu een proces gestart om voorstellen aan te melden, dat in de loop van 2018/voorjaar 2019 tot een aantal Regio Deals moet leiden.
Het ministerie vraagt dan ook niet om glanzende brochures met een compleet uitgewerkt plan, maar om twee A4-tjes waarop de plannen kort staan uitgelegd.
Randvoorwaarden Regio Deals
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekijkt alle voorstellen die binnenkomen. Niet alle voorstellen die aan de randvoorwaarden voldoen, worden een Regio Deal. Alleen de beste voorstellen worden uitgewerkt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met regionale spreiding. Dit kan betekenen dat een goed voorstel geen Regio Deal wordt, maar het ministerie zal proberen dit voorstel wel verder te helpen. Men kijkt daarbij ook naar andere initiatieven, of mogelijkheden bij een volgende tranche van middelen.
- Naast de Rijksmiddelen uit de Regio Deals moeten ook regionale middelen ingezet worden. Vanuit de Regio Envelop komt een bijdrage van maximaal 50%.
- Er moet een goede vorm van governance/aansturing zijn. De governance moet de gerichte aanpak in een/het gebied van een maatschappelijk vraagstuk langdurig borgen.
- De tijdelijke bijdrage uit de Regio Envelop bedraagt per Regio Deal minimaal € 5 miljoen en maximaal € 40 miljoen.
- De regio/regionale partners moet(en) minimaal hetzelfde bedrag aan cofinanciering bijdragen.
- De eerste resultaten moeten bij voorkeur binnen 3 jaar na het sluiten van de Regio Deal zichtbaar en aantoonbaar zijn. Dit is belangrijk om verantwoording over het kabinetsbeleid te kunnen geven.
- Er moet sprake zijn van publiek-private samenwerking of van triple helix samenwerking (publiek, privaat, kennisinstellingen of maatschappelijke organisaties).
- Het is belangrijk dat de opgave kenmerkend is voor de regio. In de voorstellen moet duidelijk gemaakt waarom deze opgave specifiek geldt voor deze regio. Dit kan bijvoorbeeld door in te gaan op de regionale karakteristieken (zoals ligging, problematiek, kansen en uitdagingen).
- Voorstellen moeten duidelijk aangeven waarom het nodig is dat het Rijk hen helpt bij deze opgave. Hiervoor moet aan ten minste één van de volgende 2 punten voldoen:
1. Er is sprake een regio-overstijgend effect. Dit betekent dat niet alleen inwoners in de specifieke regio, maar ook inwoners in de regio daarbuiten direct profiteren in het voorstel.
2. De opgave gaat de draagkracht van de regio te boven en extra hulp van het Rijk is nodig om de opgave aan te pakken. - De opgave moet meervoudig van aard zijn. Dit betekent dat de opgave niet slechts binnen één beleidsterrein past, maar dat er verschillende thema’s samenkomen.
- U moet de opgave integraal aanpakken. Dit betekent dat gebruik gemaakt moet worden van verschillende pijlers die onderling voldoende samenhang hebben om de centrale opgave aan te pakken.
- De aanpak moet bijdragen aan de oplossing van de opgave. Er moet dus een duidelijk verband zijn tussen de aanpak en de opgave.
- De aanpak moet bijdragen aan brede welvaart. Voorstellen gaan dus niet alleen over welvaart in economische zin, maar kunnen ook gaan over bijvoorbeeld natuur, leefomgeving, mens en maatschappij.