Innovatie is goed voor de economische ontwikkeling van Fryslân en versterkt de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven. Met Fryslân Fernijt wil de provincie Fryslân een impuls geven aan innovatie in de regio. Fryslân Fernijt IV loopt van 1 april 2014 t/m december 2017.
Subsidiebijdrage
Er is 5 miljoen beschikbaar voor experimentele innovatieve samenwerkingsprojecten. Het budget wordt beschikbaar gesteld in drie tenders. Een bijdrage uit Fryslân Fernijt bedraagt maximaal 50% van de totale subsidiabele kosten. Per project bedraagt de minimale bijdrage € 50.000,- en de maximale bijdrage € 200.000,-.
Aanvraag indienen
Momenteel is het loket voor aanvragen gesloten. Het loket voor de derde en tevens laatste tender wordt opgengesteld van 2 februari 2015 om 9.00 uur en sluit 13 maart 2015 om 12.00 uur. Voordat u een aanvraag indient adviseren wij u na te gaan of uw project voldoet aan onderstaande selectiecriteria, past binnen de modules van de Omnibus Decentraal-regeling die van toepassing zijn op de regeling en contact op te nemen met één van onze contactpersonen.
Selectiecriteria
Fryslân Fernijt IV sluit aan bij de Research and Innovation Strategy for Smart Specialization (RIS3) waarin Noord-Nederland kiest voor een aantal slimme specialisaties waarop de regionale inzet wordt geconcentreerd. Fryslân Fernijt IV steunt vernieuwende experimentele samenwerkingsprojectie die een bijdrage leveren aan de volgende maatschappelijke uitdagingen uit de RIS3:
1. Gezondheid, demografie en welzijn
De bevolking verandert ingrijpend van samenstelling. De vergrijzing neemt snel toe, terwijl de bevolkingsgroei nagenoeg nihil is. Door de demografische verandering ontstaan tekorten op de arbeidsvraag, bijvoorbeeld aan zorgprofessionals, die met de vergrijzende en steeds ouder wordende bevolking juist hard nodig zijn. Het omgaan met demografische verandering is één van de grote uitdagingen, inclusief het toegankelijk en betaalbaar houden van de gezondheidszorg. Active and Healthy Ageing, staat hoog op de agenda. Het doel is om in 2020 het gemiddeld aantal gezonde levensjaren van EU-burgers met twee jaar te laten toenemen.
2. Voedselzekerheid, duurzame landbouw en bio-economie
Onze voorraden aan aardolie en steenkool zijn eindig. We moeten daarom nadenken over alternatieven, zeker wanneer de wereldbevolking blijft groeien. De rol van hernieuwbare biologische rijkdommen als planten, microben en dieren wordt steeds belangrijker, niet alleen om te voldoen aan de vraag naar veilig, gezond voedsel voor mens en dier, maar ook om te dienen als grondstof voor chemie, energie en andere biologische producten. Dit betekent dat een omslag nodig is naar een bio-economie die meer produceert uit minder grondstoffen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van afvalstromen. Daarnaast moeten de negatieve gevolgen voor het milieu worden beperkt. Voor de landbouw is de opgave om het milieu minder te belasten, maar bij te dragen aan biodiversiteit, de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied te verbeteren en tegelijkertijd de productie te verhogen. De combinatie van een sterke agrifood, energie en chemiesector en een open en actieve bevolking, maken dat deze uitdaging uitstekend bij het Noorden past.
3. Zekere, schone en efficiënte energie
De toenemende schaarste van hulpbronnen, toenemende energiebehoeften en klimaatverandering noopt ertoe de overstap te maken naar een betrouwbaar, duurzaam en concurrerend energiesysteem. Door het verbeteren van de efficiëntie in het gebruik van energie en materialen wordt de weerbaarheid van de Europese Unie versterkt.
4. Schone, veilige watervoorziening
De toegang tot schoon en veilig drinkwater is van levensbelang. In Nederland zien we het wellicht als vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt. Op veel plekken in de wereld is er een enorm tekort aan schoon en veilig drinkwater. Water speelt verder vaak een cruciale rol in veel bedrijfsprocessen binnen industrieën in o.a. de voedingsmiddelenindustrie, chemie en ook in de agro-industrie. Water en waterzuivering en hergebruik van energie en grondstoffen uit afvalwater, zijn daarmee van vitaal belang voor de wereldmaatschappij en wereldeconomie. De provincie Fryslân heeft in de Economische beleidsvisie provincie Fryslân 2012 een aantal beleidsprioriteiten gesteld omdat vijf thema’s van dusdanig belang zijn voor Fryslân dat zij deze in het bijzonder wil ondersteunen. Met deze thema’s kan er met name voor Fryslân een onderscheidende bijdrage geleverd worden aan de invulling van de vier maatschappelijke uitdagingen uit de RIS3. Het betreft de thema’s Zorgeconomie, Agro-food, Duurzame energie, watertechnologie, Toerisme & Recreatie.
Ieder project dat in aanmerking wenst te komen voor een financiële bijdrage uit het Regionaal Innovatie programma ‘Fryslân Fernijt IV’, dient minimaal te voldoen aan de volgende selectiecriteria:
Selectiecriteria
- Projecten dienen een onderscheidende bijdrage te leveren aan een of meer van de vier genoemde maatschappelijke uitdagingen die beschreven staan in de Research and Innovation Strategy for smart Specialisation (RIS3), Noord Nederland;
- projecten hebben betrekking op activiteiten, producten, processen, diensten of toepassingen die minimaal nieuw zijn op het gebied van de maatschappelijke uitdagingen zoals genoemd onder punt 1;
- projecten hebben een experimenteel en risicovol karakter;
- de beoogde effecten van het project moeten terechtkomen in de provincie Fryslân;
- projecten dienen duurzaam te zijn en bij te dragen aan het behoud cq de verbetering van de economische, sociale of ecologische kwaliteit van Fryslân;
- projecten moeten laten zien welk perspectief op continuïteit of opschaling (vermarkting, export kansen) wordt geboden na beëindiging van het project met steun van ‘Fryslân Fernijt IV;
- er dient altijd een samenwerkingsverband te zijn tussen meerdere partijen. In ieder project dient minimaal een MKB-onderneming als projectpartner te participeren. Stichtingen en verenigingen zijn in het algemeen niet vennootschapsbelastingplichtig en worden in dat geval niet als MKB-onderneming aangemerkt.