Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de reactie van het kabinet op het rapport Innoveren en ondernemen met beleid: analytische achtergrondstudie van de beleidsdoorlichting. Eens in de vier tot zeven jaar wordt het parlement met een beleidsdoorlichting geïnformeerd over de legitimiteit, doeltreffendheid en doelmatigheid van het beleid dat wordt verantwoord op een bepaald begrotingsartikel van de Rijksbegroting.
De kamerbrief gaat specifiek in op de begrotingsartikelen ‘innovatie’ (12) en ‘ondernemingsklimaat’ (13). Deze beide artikelen vormen de financiële ruggengraat van het bedrijvenbeleid zoals dat sinds 2010-2011 in de huidige vorm wordt gevoerd. Het is een beleidsstrategie voor de middellange termijn met een integrale en interactieve beleidsaanpak waarbij de betrokken actoren eigen verantwoordelijkheid dragen en hun eigen bijdrage leveren. Onderzoeksbureau Dialogic heeft vervolgens samen met een externe begeleidingscommissie een analytische achtergrondstudie uitgevoerd. Vervolgens zijn er een aantal aanbevelingen gedaan, waar het kabinet haar reactie op heeft gegeven.
Er zijn aanbevelingen gedaan op het gebied van:
- Lagere kosten en / of hogere opbrengsten en meer rendement;
- Communicatie; en
- Verhogen beleidskwaliteit met monitoring en effectmeting.
Het kabinet overweegt de WBSO en de RDA te integreren. De achtergrondstudie stelt onder meer vast, dat de instrumenten voor fiscale innovatiestimulering WBSO en RDA het goed doen. Zij lijken effectiever te zijn dan verrrekeningen via de winstbelasting, zoals de Innovatiebox. Tevens lijkt er winst te behalen uit een integratie van de WBSO (arbeid) en de RDA (kapitaal) tot één fiscaal instrument ter bevordering van private R&D-uitgaven.
Het kabinet ondersteunt betere aansluiting op Europese programma’s, zoals Horizon 2020, Eureka-clusters, Eurostars en JTIs, met co-financieringsmiddelen voor innovatief mkb, voor nano-elektronica en ‘embedded computing systems’. Hier zullen onder meer co-financieringsmiddelen voor worden ingezet. De Innovatiecontracten van de Topsectoren gaan daarnaast in op de verbinding met Europese (maatschappelijke) thema’s en publieke kennisinstellingen krijgen een tegemoetkoming in de matchingkosten voor deelname aan EU-programma’s.