Het kabinet introduceert een persoonlijk ontwikkelbudget voor extra scholing waar alle Nederlanders aanspraak op kunnen maken. Hiermee kunnen honderdduizend tot tweehonderdduizend mensen een budget van 1.000 tot 2.000 euro ontvangen om zich bij te laten scholen.
Dit melden het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Onderwijs maandag. In totaal is er 200 miljoen euro beschikbaar voor de regeling.
Dit zogeheten STAP-budget gaat de fiscale scholingsaftrek vervangen. Met deze aftrek konden mensen bij de aangifte voor de inkomstenbelasting de kosten voor sommige opleidingen en studies aftrekken.
In de nieuwe regeling kunnen mensen zich online aanmelden voor een budget. Volgens het ministerie van Sociale Zaken zal een breed scala aan opleidingen en cursussen in aanmerking komen voor een subsidie. Het zogenoemde Stap-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie) kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een certificaat te halen waarmee werknemers in een bepaalde sector door kunnen groeien. Ook kan het budget worden gebruikt voor cursussen en loopbaancoaching. Werknemers die in een krimpsector werken of een zwaar beroep hebben kunnen zich laten omscholen.
De overheid wil met de nieuwe regeling ervoor zorgen dat mensen zich meer laten bijscholen. Iedereen komt in principe in aanmerking voor de regeling. Wel wordt er bij de beoordeling van de aanvraag gekeken of de aanvrager niet al aanspraak maakt op andere subsidieregelingen, zoals studiefinanciering.
Wanneer de regeling precies ingaat wordt later deze zomer duidelijk, maar 1 januari 2020 is volgens de ministers in ieder geval niet haalbaar. Die datum stond in het regeerakkoord, waar de regeling uit voortvloeit. Het beschikbare budget voor de regeling is ongeveer 200 miljoen euro. Dat bedrag komt ongeveer overeen met de kosten van de fiscale scholingsaftrek. Afschaffing daarvan levert 218 miljoen op. De resterende 18 miljoen wordt ingezet voor de invoering van de nieuwe regeling.