Op energeia.nl publiceerde Chris Bruijnes, directeur Innovatielink en Voorzitter Raad van Advies Offshore Wind Innovators, een artikel over de bouw en exploitatie van het project: ‘Hollandse Kust Zuid I+II’. Het bijzondere aan het traject is dat voor het eerst uitsluitend subsidievrije biedingen konden worden gedaan.
Op dit moment heeft Nederland vijf windparken in de Noordzee, waarbij binnen enkele jaren nieuwe grote windparken worden gerealiseerd. Het kabinet verwacht dat windmolens in zee een hoofdrol gaan spelen voor Nederlandse “schone” energie. Wat meespeelt: het plaatsen van de windmolens op zee wordt goedkoper en het zijn de betere locaties voor windenergie . Immers, daar zijn geen obstakels die luchtstromingen afremmen en eventuele overlast wordt beperkt tot een kleiner gebied.
‘De insteek van het kabinet is begrijpelijk. Sterk gedaalde kosten als gevolg van lagere staalprijzen, grotere turbines en gunstige rentes zorgen ervoor dat de bouwkosten van windparken steeds lager worden. ‘
Echter, op dit moment zijn de kosten van aanleg en exploitatie nog niet laag genoeg om de businesscase ‘Wind op Zee’ al zonder subsidie te kunnen rond rekenen, zo bevestigde Ernst van Zuijlen, directeur van Grow, in het FD. Toch is eerder dit jaar in Duitsland de opdracht voor ’s werelds eerste subsidieloze windpark op zee daadwerkelijk gegund aan Energie Baden-Württemberg.
De crux is dat in biedingen om de aanbestedingen voor windparken te winnen, nu al mogelijke kostenvoordelen als gevolg van toekomstige innovaties worden ingecalculeerd. En daar wringt ‘m de spreekwoordelijke schoen. Het Duitse windmolenpark, He Dreiht, hoeft namelijk pas in 2025 operationeel te zijn, terwijl ‘onze’ Hollandse Kust Zuid al in 2021 moet draaien. Dat scheelt vier jaar.
Om subsidievrije windparken op zee mogelijk te maken, is nu veel meer gerichte subsidie van de overheid nodig om innovatief MKB maximaal te stimuleren. De miljoenen die daar nu in gaan zitten, zijn in vergelijking met de miljarden die straks bespaard kunnen worden, niet meer dan ‘dust in the wind’.
Bron: energeia