Subsidieaanvraag voor HRe-ketel in provincie Gelderland

Default Image

Woningeigenaren in Gelderland die toe zijn aan een nieuwe combiketel kunnen in 2014 tweeduizend euro subsidie ontvangen voor de aanschaf of huur van een HRe-ketel. Vanaf 27 februari kunnen subsidieaanvragen ingediend worden bij het bureau dat de subsidieafhandeling gaat uitvoeren. De subsidieaanvragen kunnen zowel door huishoudens zelf als door de bedrijven worden ingediend.

Op 26 februari nemen Provinciale Staten een definitief besluit over welk bedrijf de subsidieafhandeling gaat uitvoeren. Dit wordt op 27 februari bekendgemaakt via www.gelderland.nl/energie. In de tussenliggende tijd kunnen geïnteresseerden alvast advies inwinnen en een offerte aanvragen.

Voorbereiding, aanvraag en vervolg
Voorwaarde voor aanvragen is het indienen van een getekende offerte. Bedrijven die een HRe-ketel met micro-wkk leveren, kunnen helpen bij het advies en een offerte. Deze bedrijven zijn: Remeha, Navien en BlueGen (zie Links). Vanaf 6 maart worden de eerste goedgekeurde subsidies uitbetaald.

HRe-ketel
Een HRe-ketel, is een ketel die energiezuinig verwarmt, warm water maakt en tegelijkertijd ook nog elektriciteit produceert. Eigenlijk is het een iets dikkere HR-ketel waar een snoer aanhangt waar stroom uit komt. Er zijn verschillende types op de markt. Wat voor uw situatie het meest geschikt is, is afhankelijk van uw verbruik en de investering die u wilt doen. Kijk voor meer informatie ook op de website van MilieuCentraal (zie Links).

Zelf groene stroom produceren
Doordat GasTerra groen gas opkoopt voor dit project gaan huishoudens zelf groene stroom produceren. Het meeste daarvan gaat op aan eigen gebruik (gemiddeld 80 procent) en een klein gedeelte (gemiddeld 20 procent) gaat terug in het openbare net. In Nederland krijgen huishoudens hiervoor een vergoeding die gelijk is aan de aankoopprijs van stroom.

Andere subsidieregelingen
Deze subsidieregeling past in een breed pakket van projecten en maatregelen van de provincie Gelderland die bijdragen aan de doelstellingen van het Gelderse programma Energietransitie. Gelderland streeft de doelstelling na jaarlijks twee procent energie te besparen en in 2020 veertien procent hernieuwbare energie op te wekken.