Subsidies voor energie innovaties open

Default Image

Op 1 april zijn 9 energieregelingen opengesteld. Deze subsidies van de Topsector Energie stimuleren onderzoek, ontwikkeling en demonstraties rond duurzaam opgewekte energie, energiebesparing en slimme inpassing van energie.

Het gaat om de volgende 9 regelingen:

  • Biobased Economy en Groen Gas (BBEG) Innovatie
  • Demonstratie Energie Innovatie (DEI)
  • Energie en Industrie Early Adopter Projecten (EAP’s)
  • Energie en Industrie Joint Industry Projects (JIP’s)
  • Hernieuwbare Energie
  • LNG
  • Upstream Gas
  • Urban Energy
  • Wind op zee R&D

Biobased Economy en Groen Gas Innovatie BBEG

De Biobased Economy en Groen Gas (BBEG) Innovatie regeling ondersteunt onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten gericht op conversie van biomassa naar te vermarkten eindproducten via chemisch katalytische- en biotechnologische conversieroutes, en/of de conversie van biomassa en organische grondstoffen bevattende reststoffen naar groen gas via vergisting of vergassing.

Demonstratie energie-innovatie – DEI

De DEI ondersteunt  de demonstratie van nieuwe energie-innovaties waardoor Nederlandse bedrijven gemakkelijker de sprong naar internationaal succes kunnen maken met producten, processen of diensten die zij ontwikkeld hebben.

Energie en Industrie Early Adopter Projecten (EAP’s)

Deze regeling ondersteunt Early Adopter Projecten (EAP’s) voor energiebesparende technologieën met MKB-ondernemingen als technologieleveranciers dan wel met een consortium van een onderzoeksorganisatie die als technologie-eigenaar (IP leverancier) optreedt en een MKB-onderneming die deze technologie wil vermarkten.

Energie en Industrie Joint Industry Projects (JIP’s)

De regeling ondersteunt een samenwerkingsverband voor het uitvoeren van een Energie en industrie Joint Industry Program (JIP), gericht op nieuw toegepast R&D onderzoek.

Hernieuwbare Energie

Deze regeling beoogt om de doelstelling van 16% hernieuwbare energie in 2023 kosten effectiever te realiseren door middel van innovatieve projecten die leiden tot (additionele) duurzame energieproductie in 2023. Dit moet leiden tot een besparing op de uitgaven aan subsidies in de toekomst die groter is dan de subsidie die voor het project aangevraagd wordt.

LNG

Het doel van de programmalijn LNG (Liquefied Natural Gas, vloeibaar aardgas) is het wegnemen van belemmeringen voor de grootschalige introductie van LNG als brandstof (veiligheid &  technologie), het verlagen van de kosten van de LNG-keten en het bevorderen van de maatschappelijke acceptatie van LNG.

Upstream Gas

De regeling ondersteunt de ontwikkeling en implementatie van innovatieve exploratie- en productietechnieken die bijdragen aan het maximaliseren van de gasproductie uit kleine velden in Nederland. Met als doelstelling om tot 2030 jaarlijks 30 miljard m² aardgas te produceren uit kleine velden

Urban Energy

De Urban Energy regeling richt zich op onderzoek naar en ontwikkeling van producten en diensten voor duurzame energieopwekking, energiebesparing en een flexibele betrouwbare energie-infrastructuur in de gebouwde omgeving.

Wind op zee R&D

Deze regeling ondersteunt onderzoek en ontwikkelingsprojecten met als doel om de kostprijs van windenergie op zee op langere termijn te reduceren zonder demonstratiemogelijkheden. Dit betreft projecten die verder van de markt staan en mogelijk pas na 2023 tot daadwerkelijke toepassingen zullen leiden.