SubVice haalt subsidies binnen voor energie uit afvalverbranding

Default Image

AVR levert sinds 2014 nog meer restwarmte aan het Rotterdamse stadsverwarmingsnet dan daarvoor. Dat komt door een nieuwe koppeling die in gebruik is genomen. De totale capaciteit komt nu overeen met het jaarverbruik van 145.000 huishoudens. Subsidies van het Rijk maakten de projecten mede mogelijk.

AVR Rozenburg in de Rotterdamse haven is Europa’s grootste afval- en energiecentrale. De centrale zet niet-herbruikbaar afval door verbranding om in stoom, warmte en elektriciteit. “Onze ambitie: op de meest effectieve manier alle energie uit restafval halen”, zegt Michiel Timmerije, directeur Energie & Reststoffen.

Duurzaam warmtetransport
In oktober 2014 werd de aankoppeling op ‘Leiding over Noord’ in gebruik genomen. AVR maakte een koppeling vanaf de centrale naar het nieuwe transportnetwerk van Eneco. Dat netwerk bestaat uit een 16,8 kilometerlange leiding, die het havengebied ondergronds met het stadsverwarmingsnet van Rotterdam verbindt. Hiermee krijgen 95.000 woningequivalenten in het noorden van de Maasstad warmte geleverd uit de verbranding van binnen- en buitenlands afval.

Een jaar eerder werd al een project voltooid voor warmtelevering aan 50.000 woningequivalenten in Rotterdam-Zuid. Timmerije: “Elke installatie op ons terrein die warmte kan leveren, koppelen we aan de leidingen naar de stadsverwarmingsnetten. Deze netten hebben extra vermogen, zodat ook kleinere projecten van omliggende bedrijven of woningen op den duur kunnen aansluiten.”

Stapelen van subsidies
SubVice heeft de subsidietrajecten begeleid. Voor de warmtewinning ontvangt AVR o.a. de subsidie SDE+. Ook maakt de afvalenergiecentrale gebruik van de regelingen WBSO en de EIA. Voor het project in Rotterdam-Zuid kregen ze EOS-IWB. RVO.nl-adviseur Jan Bouke Agterhuis: “Projecten mogen een bepaald bedrag aan financiële steun ontvangen. Maar het is goed mogelijk om subsidies te stapelen.”

Schoner Rotterdam
In het Rotterdam Climate Initiative – waarin onder meer de overheid, bedrijven en inwoners samenwerken – is de duurzame energieopwekking van AVR het grootste project om de CO2-uitstoot in deze regio terug te dringen. Vergeleken met de huidige fossiele-energieopwekking besparen alle warmte- en stoomleveringen vanuit AVR samen straks 225 kiloton CO2 per jaar. Het energierendement zal minstens verdubbelen. Nu is dat 25 tot 30 %, straks 55 tot 60 %.

Het volledige artikel verscheen in Stadswerk, december 2014.