Tweede Kamer wil innovatiesubsidies veiligstellen voor mkb’ers

Default Image

In het debat over het Belastingplan 2016 steunt een meerderheid in de Tweede Kamer een voorstel van D66 om te voorkomen dat de pot voor innovatiesubsidies wordt ‘leeggetrokken’ door multinationals ten koste van middelgrote en kleine bedrijven. Ook coalitiepartners PvdA en VVD zijn niet gerust op de gevolgen van de samenvoeging van de bestaande stimuleringsregelingen voor onderzoek en ontwikkeling.

Het gaat om de WBSO, waarmee een loonkostenaftrek wordt gerealiseerd en de RDA, waarmee overige R&D-kosten en –uitgaven kunnen worden afgetrokken. Voor de nieuwe regeling is volgend jaar €1,143 mrd beschikbaar. Dit jaar profiteren er 23.000 bedrijven van. Ondernemers moeten het fiscale voordeel volgend jaar via de loonheffin g verrekenen, in plaats van via de winstbelasting. Ook vervalt het plafond van €14 mln dat één bedrijf aan belastingvoordeel kan opstrijken. Dat levert een voordeel op voor grote bedrijven met veel loonkosten, die hier veel R&D-activiteiten hebben en relatief weinig winstbelasting betalen. De vrees bij veel kleine en middelgrote bedrijven, die nu nog twee derde van het budget opstrijken, is dat zij door het wegvallen van het plafond door multinationals worden verdrongen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei bij de behandeling van zijn begroting nog dat hij geen verdringing verwachtte. Maar als dat toch gebeurt, wil het kabinet pas voor 2017 corrigerende maatregelen overwegen. Bron: Financieel Dagblad