Ondernemers die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie kunnen hierbij een financieel voordeel behalen met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA levert u gemiddeld 13,5% voordeel op. Daarnaast zorgen energiezuinige investeringen ook voor een lagere energierekening.
De fiscale aftrek kan verkregen worden voor duidelijk omschreven investeringen. De omschrijving staat met een specifieke code op de Energielijst. Aan deze bedrijfsmiddelen worden vaak technische eisen worden gesteld. De overheid wil immers alleen de beste energiebesparende maatregelen stimuleren. Voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren kan ook aftrek verkrijgen worden. Deze investeringen staan niet op de Energielijst, maar moeten wel aan de besparingsnorm voldoen. Deze worden onder een generieke code gemeld.
De Energielijst (pdf) wordt ieder jaar geactualiseerd. Er komen bedrijfsmiddelen bij en er gaan er wat vanaf. Een nieuwe Energielijst wordt meestal eind december gepubliceerd en is gebaseerd op de wettelijke uitvoeringsregeling.
Voor 2018 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van 2017:
Omrekenfactor
Wanneer bedrijfsmiddelen worden gemeld onder de generieke code dan moet er een besparingsberekening overlegd worden uitgedrukt in Nm3 aardgas equivalent. De omrekenfactor van kWh naar NM3 is voor 2018 gewijzigd. Tot op heden werd uitgegaan van een centraal opwekrendement van 43,6%. Dit rendement is, ook gezien de inpassing van duurzame energie, verbeterd. Daarom is de omrekenfactor voor elektriciteit naar aardgasequivalent aangepast van 0,26 naar 0,22. Dit leidt er toe dat een investering in de vervanging van een gasgestookte installatie door een elektrische installatie eerder in aanmerking zal komen
Energieprestatie bestaande gebouwen
In de omschrijving voor de energieprestatieverbetering van bestaande bedrijfsgebouwen is de eis die aan de labelsprong wordt gesteld, aangepast. De energieprestatie van het bedrijfsgebouw moet in 2018 door het pakket van energie-investeringen voldoen aan minimaal label B en met minimaal drie labelsprongen zijn verbeterd. Hierdoor komen alleen investeringen in bedrijfsgebouwen met een label G tot en met D voor EIA in aanmerking. Daarnaast is aan de omschrijving een aftopping toegevoegd. Deze aftopping zorgt ervoor dat het investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt direct bijdraagt aan de energiebesparing.
Warmtepompen
Voor warmtepompen in bedrijfsgebouwen zijn de eisen aangescherpt in lijn met de technische ontwikkelingen. Hierdoor komen alleen de energetisch beste warmtepompen voor EIA in
aanmerking. Daarnaast is er een aftopping toegevoegd voor de warmtepomp en het bijbehorende verwarmingsnet. Tot 2018 gold deze aftopping alleen voor het verwarmingsnet. Voor warmtepompen met een halogeenvrij koudemiddel is de aftopping niet van toepassing.
Warmteterugwinning
De omschrijving koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht is opgesplitst in systemen met een luchtdebiet tot 3.000 m3 per uur en systemen groter dan 3.000 m3 per uur. De technische eisen zijn per systeem afwijkend.
Led verlichting
De toepassing van LED-verlichting in nieuwe bedrijfsgebouwen is inmiddels gangbaar geworden. De stimulering op de Energielijst 2018 is daarom aangepast. De omschrijving voor LED-verlichting anders dan met LED-buizen wordt vanaf komend jaar alleen nog beschikbaar voor toepassing in of bij bestaande bedrijfsgebouwen.
Om aan te sluiten bij de technische ontwikkeling en alleen de energetisch beste LED-buizen te stimuleren is de minimaal vereiste lichtstroom voor deze buizen verhoogd naar 130 lumen per Watt.
Energiebalancering
De inzet van flexibele systemen die vraag en aanbod van duurzame energie met elkaar in balans kunnen brengen, wordt steeds belangrijker nu de opwekkingscapaciteit van wind- en zonne-energie snel toeneemt. Om die snelle ontwikkeling te ondersteunen, is de EIA nu ook ingericht voor stimulering van investeringen ten behoeve van het balanceren van energie in de energie-infrastructuur. Hiervoor zijn vier specifieke bedrijfsmiddelen en een generieke code in de regeling opgenomen. De stimulering wordt gericht op de opslag van elektriciteit in batterijen, toepassingen op het gebied van power-to-gas, power-to-heat en smart grids. Hierdoor levert de EIA naast de stimulering van energiebesparing ook een faciliterende bijdrage aan de uitdagingen die met de veelomvattende energietransitie samenhangen.