Wijzigingen klimaat- en Energiesubsidies 2020

SDE++
In 2020 wordt de bestaande SDE+-regeling verbreed naar de SDE++. Nieuw hierbij is dat naast categorieën voor de productie van hernieuwbare energie (zon, wind, biomassa, geothermie en water) ook CO2-reducerende opties anders dan hernieuwbare energie in aanmerking komen voor subsidie. In eerste instantie zal het waarschijnlijk gaan om:

  • CO₂-afvang en -opslag (CCS)
  • Elektrische boilers (in de industrie)
  • Restwarmte-benutting (uit de industrie en datacentra)
  • Waterstof-productie (door elektrolyse)
  • Warmtepompen (voor gebruik in de industrie)

Ook voor andere technieken wordt bekeken of zij in een latere fase in aanmerking  komen voor een SDE++ subsidie. Het gaat dan om bijvoorbeeld composteringswarmte, aquathermie, daglichtkas en ondiepe geothermie. Dit zijn juist de technieken waar de glastuinbouw van zou kunnen profiteren. Voor CO2-afvang en gebruik (CCU) is inmiddels bekend dat deze pas op z’n vroegst in 2021 in de SDE++ komt. Waterstoftoepassingen komen vermoedelijk niet in de SDE++ maar in een aparte regeling.

Net als de huidige SDE+ zal de SDE++ technieken stimuleren door de onrendabele top te vergoeden. Het verschil is dat technieken voortaan concurreren op basis van ‘vermeden CO2’ (en andere broeikasgassen) i.p.v. ‘opgewekte duurzame energie’. Bijvoorbeeld een windmolen die duurzame energie produceert, afgezet tegen energieproductie uit fossiele brandstof, waarbij wel CO2 vrijkomt.

De nieuwe SDE++ subsidieregeling is op dit moment nog in voorbereiding. Het indienen van subsidieaanvragen zal pas mogelijk zijn in het voorjaar van 2020. Wanneer de openstelling plaatsvindt is nog niet bekend. Wel heeft Minister Wiebes aangegeven dat de SDE++ slechts één subsidieronde heeft.

In het voorjaar van 2020 wordt nog een laatste ronde van de SDE+ (oude stijl) voor hernieuwbare energie opengesteld. Deze extra openstellingsronde wordt gefinancierd uit het niet-benutte budget van de openstellingsronden in het voorjaar en najaar van 2019 en gaat dus niet ten koste van de openstellingsronde van de verbrede SDE++ in 2020

TKI subsidie energie
De subsidies van de Topsector Kennis en Innovatie (TKI) worden eveneens voortgezet, Wel zal de focus meer op het oplossen van vraagstukken komen te liggen in plaats van het demonstreren van specifieke technieken. De meeste regelingen worden beoordeeld volgens de tendersystematiek. De DEI+ vormt hierop een uitzondering. Bedrijven kunnen gedurende de gehele looptijd van de DEI+ regeling aanvragen indienen op basis van het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

ISDE
De ISDE biedt een investeringssubsidie op de aanschaf van verschillende warmtesystemen. In 2019 werden vanuit de ISDE biomassaketels, pelletkachels, warmtepompen en zonneboilers gesubsidieerd.
De ISDE regeling wordt in 2020 voortgezet in gewijzigde vorm. Zo wordt vanaf 1 januari geen subsidie meer verstrekt voor kleine biomassaketels waaronder hout en pelletkachels. Ook warmtesystemen die voor nieuwbouw worden toegepast zijn vanaf 1-1-2020 niet meer subsidiabel.

In 2021 zal de ISDE regeling verbreed worden. Deze verbreding is gericht op subsidies voor isolatiemaatregelen door woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Dit wordt het komende jaar uitgewerkt en gaat per 1 januari 2021 in. Tot die tijd kunnen woningeigenaren en VvE’s voor deze maatregelen gebruikmaken van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Energie- en Milieu Investeringsaftrek
De fiscale regeling EIA en MIA worden eveneens in 2020 voortgezet. Binnenkort zullen de nieuwe lijsten met goedgekeurde bedrijfsmiddelen gepubliceerd worden. De percentages blijven ongewijzigd t.o.v. 2019. Wel valt het uiteindelijke netto voordeel in 2020 mogelijk lager uit. Dit omdat het vennootschapsbelastingtarief voor de eerste schijf verlaagd wordt van 19% naar 16,5%. Het tarief van de tweede schijf (winsten > € 200.000) blijft voor 2020 op 25%.